masser af opskrifter {{forumTopicSubject}}
Hejsa folkens
Tænkte i måske også kunne bruge de opskrifter jeg har fået samlet sammen.. Min søn vokser og vokser og der går ikke længe før vi skal til at prøve skemad, så gik på jagt efter opskrifter.. :o)
4-6 måneder
Den hurtige kartoffelmos
2-3 kartofler (150 g melede vinterkartofler)
1 dl sødmælk eller modermælkserstatning
1 tsk. smør
1 spsk. hakket persille eller andre krydderurter – eller kog mosen med et lille stykke selleri, fennikel eller rødbede
• Skræl kartoflerne og skær dem i små stykker. Kom dem i en lille gryde med vand så det lige dækker. Kog med låg 20 minutter. Tilsæt ikke salt, da i det gør mosen klistret. Tilsæt persille det sidste minut.
• Hæld kogevandet fra. Mos kartoflerne med en gaffel og rør smør og mælk og i. Smag på mosen og krydr evt. med lidt salt.
Kartoffelmos
2 mellemstore kartofler
vand
1/2 dl færdig modermælkserstatning eller sødmælk
1 tsk fedtstof
Kartoflerne skrælles og skæres i mindre stykker.
Dækkes med vand og koges møre under låg i ca. 15 min.
Vandet hældes fra, og kartoflerne moses med en gaffel eller presses gennem en sigte.
Mælken røres i, til mosen har en passende konsistens, og fedtstoffet tilsættes.
Tips: kog fx en gulerod med. Prøv senere med broccolli eller blomkål.
Æblemos
Lav en stor portion, så der er til fryseren eller måske til en gang ”Gammeldags æblekage” til resten af familien.
1 kg æbler
ca. 1 dl vand
50-100 g sukker (afhængigt af æblesort)
evt. 2 hele kanelstænger eller 1 stang vanilje – flæk den og skrab kornene ud
• Skræl æblerne og skær dem i kvarte. Fjern kernehusene, skær æblebådene i mindre stykker, og læg dem i gryden. Tilsæt vand.
• Kog æblerne under låg over svag varme, evt. sammen med kanel eller vanilje. Kog til æblerne er smaskmøre 5-10 minutter. Tag de hele krydderier op. Blend æblerne til mos med en stavblender eller pres den igennem en si.
• Smag på æblemosen, og krydr evt. med mere sukker.
Æblegrød
4 æbler
2 spsk sukker
1 dl vand
1 nip vanilje
Æblerne koges i vand med sukker og vanilje.
Moses derefter - enten groft med gaffel eller fint i blender.
Bananmos
Mos en banan evt. med lidt appelsinsaft.
Mos en halv banan med lidt sødmælksyoghurt og lidt syltetøj evt. med lidt æblegrød i.
Hirsegrød
6 - 7 strøgne spsk hirseflager
1 1/2 dl babymælk
1 tsk plantemargarine eller smør
med svesker eller æblegrød
Hirseflager og babymælk røres sammen og bringes i kog.
Småkoger ca. 3 - 4 min. under omrøring.
Margarine eller smør røres i grøden.
Afkøles og tilsættes evt. lidt sukker eller frugtmos.
Gul æble-pæremos
10 stk søde æbler
10 stk søde pærer
1 kg gulerødder
1 spsk vaniljesukker
sukker efter smag (ca. 3 spsk)
Alle grønsagerne skrælles og skæres i mindre stykker.
Alle grønsagerne kommes i en stor gryde og småkoger i ca. 15 min eller til de er møre. Herefter blendes det og smages til med sukker og vaniljesukker.
Glassene sterilliseres med kogende vand og mosen hældes heri og opbevares i fryseren.
Der bliver ca. 12 glas (syltetøj-, champignons- eller babymosglas).
Byggrød
4 spsk byggryn, 30 g
2 dl babymælk
Byggryn og babymælk bringes i kog.
Småkoger under låg ved svag varme i 25-30 min.; der røres af og til.
Afkøles og tilsættes evt. lidt sukker
Boghvedegrød
4 spsk boghvedegryn, 15 g
1 1/2 dl babymælk
Mælken bringes i kog.
Grynene tilsættes under omrøring.
Grøden koges under låg ved svag varme i 20-25 minutter til grynene er møre og grøden er lind; der røres af og til.
Abrikos- og jordbærmos
70 g friske abrikoser
30 g jordbær friske eller frosne
1 tsk sukker
et nip vaniljesukker
1 dl vand
Abrikoserne skrælles, jordbærene rengøres og begge frugter kommes i en gryde med vand og sukker.
Det hele koges i 2-3 min, eller til frugterne er møre uden at være ”smattede”.
Vandet hældes fra og frugterne blendes, moses eller pureres gennem en sigte.
Vanillesukkeret tilsættes.
Skal det være ekstra lækkert tilsættes en kvart moset banan.
Frugtmos
Frugten skrælles og evt. kerner eller sten fjernes.
Den skæres i mindre stykker og simrer under låg i ca. 15 min. til den man moses.
(Hvis mosen virker for tynd, kan man lade den koge lidt længere uden låg, så mere vand fordamper). Mosen presses evt. gennem en sigte og serveres kold.
Majsgrød
6 spsk majsgryn
2 dl babymælk
evt. lidt sukker
1 tsk fedtstof/smør
Majsgryn og babymælk bringes i kog.
Småkoger under låg i 15 min.
Der røres af og til; afkøles.
En tsk fedtstof tilsættes.
Majsvælling
3 strøgne spsk majsmel
1 1/2 dl babymælk
Pisk majsmel og babymælk sammen og bring det i kog.
Koges ca. 1 minut under omrøring.
Lad det afkøle lidt før servering.
Pæremos
2 pærer
1-2 dl vand
1 tsk sukker
2 tsk kartoffelmel
Bring vandet i kog og tilsæt pæren skåret i tern (kærnehuset er fjernet og pæren skrællet).
Koges i 5 min eller til pæren er kogt til mos.
Tilsæt sukker.
Kartoffelmelet røres med vand og tilsættes mosen - skal ikke koges.
Pæren kan erstattes med fersken eller æble.
Frugtmosen kan fryses i isterningebakker eller små portioner.
Rid og boghvedegrød med æble
1 spsk grødris
1 spsk boghvedegryn
1/3 æble
Lidt over 1 dl vand
Vandet bringes i kog.
Risene tilsættes under omrøring.
Læg låg på gryden og lad det småkoge et kvarter.
Boghvedegryn tilsættes.
Læg låg på gryden og lad småkoge et kvarter.
Æblet skrælles, kernehuset fjernes og det skæres i tern.
Æblestykkerne lægges i grøden, som småkoger nok et kvarter.
Vand tilsættes evt. til grøden er lind.
Lad grøden afkøle lidt før servering.
Rismelsvælling
2 1/2 strøgne spsk rismel
1 1/2 dl babymælk
Pisk rismel og babymælk sammen og bring det i kog.
Koges ca. 5 min. under omrøring.
Afkøles før det gives til barnet.
Tips: I stedet for rismel kan anvendes 1 spsk hirseflager.
Risgrød
1 dl vand
3 spsk rismel
1 tsk fedtstof
1/2 dl færdig modermælkserstatning eller sødmælk
Rismelet koges i vandet i ca. 2 min.
Fedtstoffet røres i, og modermælkserstatningen tilsættes, til konsistensen er passende.
Risvandgrød med æble
3 spsk grødris
2 1/2 dl vand
1/4 spiseæble
1 tsk fedtstof
Vandet bringes i kog.
Risene tilsættes under omrøring.
Læg låg på gryden; rør af og til.
Skræl æblet og skær et kvart æble i små tern.
Efter 1/2 time lægges æblestykkerne i grøden og grøden koger endnu 15 minutter til risene er møre.
Tilsæt fedtstof og lad grøden afkøle lidt.
Rør lidt vand i, hvis grøden er for tyk.
Sveskemos
10 svesker uden sten lægges i blød i 2-3 timer.
Koges møre i 10-15 min. og moses gennem en sigte eller blendes, sukker tilsættes efter behag.
Frugtmosen kan fryses i isterningebakker eller små portioner.
Sødkartoffelmos
1/2 sød kartoffel
2 små klasser broccoli
Lidt usaltet smør
En smule mælk eller modermælkserstatning, alt afhængige af alder
Hak grønsagerne i små stykker og kog dem til de er møre, ikke for længe for de skal gerne holde på vitaminerne.
Mos grønsagerne igennem en sigte.
På den måde får du en finere mos end hvis du bruger en blender.
Bland smør og mælk i og lad mosen køle af.
Er barnet lidt ældre kan du blande mosen med fisk eller fx kalvekød.
Sørg for at kødet er hakket i små stykker, så dit barn ikke får en stor klump galt i halsen.
nov 2008
Følger: 3 Følgere: 2 Babyer: 2 Emner: 73 Svar: 1.557
maj 2008
Følger: 7 Følgere: 6 Emner: 22 Svar: 185
masser af opskrifter